6 Przepisów na wegańskie przystawki: Pomysły na roślinne dania na początek posiłku
Wegańskie przystawki są doskonałym sposobem na urozmaicenie początku posiłku i wprowadzenie do niego zdrowych składników roślinnych. Oto 6 przepisów na wegańskie przystawki, które z pewnością zachwycą Twoje podniebienie i zaspokoją Twoje potrzeby odżywcze.
- Krem z pieczonej dyni z pestkami słonecznika
Pierwszym przepisem jest pyszny krem z pieczonej dyni z pestkami słonecznika. Aby go przygotować, potrzebujesz jednej małej dyni, dwóch łyżek pestek słonecznika, cebuli, czosnku, warzywnego bulionu, oregano oraz soli i pieprzu do smaku. Dynię należy upiec w piekarniku, a następnie zmiksować wraz z pozostałymi składnikami. Gotowy krem można podawać na ciepło lub schłodzony.
- Guacamole z tortilla chipsami
Drugim przepisem jest klasyczne guacamole z tortilla chipsami. Potrzebujesz do tego jednego dojrzałego awokado, dwóch pomidorów, cebuli, limonki, czosnku, zieleni pietruszki oraz soli i pieprzu do smaku. Awokado należy rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Guacamole można podać z chrupiącymi tortilla chipsami.
- Roladki z bakłażana z nadzieniem serowym
Trzecim przepisem są smaczne roladki z bakłażana z nadzieniem serowym. Potrzebujesz do tego jakiegoś bakłażana, sera wegańskiego, pomidorów suszonych, czosnku, oliwy z oliwek, bazylii oraz soli i pieprzu do smaku. Bakłażana należy pokroić wzdłuż na cienkie plastry, posmarować oliwą z oliwek i upiec w piekarniku. Następnie każdy plaster bakłażana należy posmarować nadzieniem serowym i zawinąć w rulonik. Roladki można podać na ciepło lub schłodzone.
- Pesto z marchewki i orzechów włoskich z grzankami
Czwartym przepisem jest oryginalne pesto z marchewki i orzechów włoskich z grzankami. Potrzebujesz do tego marchewki, orzechów włoskich, czosnku, oliwy z oliwek, soku z cytryny, bazylii, soli i pieprzu do smaku, oraz kromek chleba. Marchewkę należy ugotować, a następnie zmiksować ją razem z orzechami włoskimi, czosnkiem, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i bazylią. Gotowe pesto można podać z chrupiącymi grzankami.
- Sałatka z quinoa i warzyw
Piątym przepisem jest zdrowa sałatka z quinoa i warzyw. Potrzebujesz do tego quinoa, pomidora, ogórka, papryki, cebuli, natki pietruszki, oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz soli i pieprzu do smaku. Quinoa należy ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a następnie wymieszać ją z pokrojonymi w kostkę warzywami, posiekaną natką pietruszki, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Sałatkę można podać na ciepło lub schłodzoną.
- Placki z batatów z sosem jogurtowym
Ostatnim przepisem są smaczne placki z batatów z sosem jogurtowym. Potrzebujesz do tego batatów, mąki, proszku do pieczenia, cebuli, czosnku, jogurtu wegańskiego, soku z cytryny, koperku oraz soli i pieprzu do smaku. Bataty należy zetrzeć na tarce, dodać mąkę, proszek do pieczenia, posiekaną cebulę i czosnek oraz sól i pieprz. Z takiego ciasta należy formować placki, które następnie smażyć na patelni. Sos jogurtowy można przygotować przez wymieszanie jogurtu wegańskiego, soku z cytryny i posiekanego koperku.
Podsumowanie
Wegańskie przystawki mogą być zarówno zdrowe, jak i niezwykle smaczne. Oto 6 przepisów na roślinne dania na początek posiłku, które dzięki swojemu unikalnemu i kreatywnemu charakterowi z pewnością zachwycą Twoje podniebienie. Wypróbuj te przepisy i ciesz się pysznymi i odżywczymi wegańskimi przystawkami.