Jak gotować bataty

Yam jest rodzajem bulwy i należy do rodziny ziemniaka, słodkiego ziemniaka i taro. Yam jest jednym z najważniejszych warzyw na świecie. W Japonii spożycie batatów jest najwyższe spośród innych warzyw.

Batat jest doskonałym źródłem węglowodanów, białka, błonnika i żelaza. Zawartość białka jest wyższa niż w przypadku ryżu. Zawiera potas, fosfor i wapń.

Co to jest batat?

Yam to warzywo korzeniowe, które jest uprawiane w obszarach tropikalnych i subtropikalnych. Yam to duża, mięsista, podziemna łodyga z jednym do trzech dużych, jadalnych liści.

Rodzaje ignamów

Istnieją dwa główne rodzaje batatów, tj. bataty zwyczajne i bataty słodkie. Bataty zwyczajne mają brązową, czerwoną i fioletową skórkę, a miąższ jest biały. Z drugiej strony słodkie bataty mają zielony, żółty lub fioletowy kolor, a miąższ jest żółty.

Jak gotować bataty?

Istnieje wiele metod gotowania batatów. Bataty można piec, gotować, smażyć lub gotować na parze.

Pieczone bataty

Rozgrzej piekarnik do 400 stopni F. Umyj bataty, a następnie pokrój je w drobną kostkę. Włóż je do miski i dodaj trochę soli i pieprzu. Posyp mąką i dodaj trochę oliwy z oliwek. Obtocz bataty w mieszance.

Umieść je w naczyniu do pieczenia i piecz przez 40 do 45 minut.

Gotowane bataty

Umyj bataty, a następnie gotuj je przez 30 do 45 minut.

Smażone bataty

Umyj bataty, a następnie dobrze je osusz. Wymieszaj bataty z odrobiną oleju i octu i obtocz bataty w tej mieszance. Umieść je na patelni i smaż przez 6 do 8 minut.

Bataty gotowane na parze

Umyj bataty, a następnie włóż je do garnka i przykryj wodą. Przykryj garnek i pozwól mu się gotować przez 10 minut. Gdy batat będzie ugotowany, odcedź wodę.

Jak jeść bataty

Batat może być spożywany jako warzywo lub jako dodatek do dania głównego. Można również zrobić zupę z batatów. Zupy są zwykle wykonane z bulionem z gotowania batatów.

Wnioski:

Bataty są jednym z najbardziej popularnych warzyw na świecie i są bardzo odżywcze. Ma wysoką zawartość białka, błonnika, potasu i wapnia. Jest to jeden z najważniejszych pokarmów na świecie. Mam więc nadzieję, że bataty przypadną wam do gustu.