7 Przepisów na zdrowe dania na grilla

7 Przepisów na zdrowe dania na grilla

Zdrowe dania na grilla – jak zadbać o swoje zdrowie podczas grillowania?

Grillowanie jest ulubioną formą spędzania czasu na świeżym powietrzu dla wielu osób. Jednak często potrawy przygotowywane na grillu są wysokokaloryczne i bogate w tłuszcze. Czy istnieje możliwość przygotowania zdrowych dań na grillu? Oczywiście! W tym artykule przedstawiamy 7 przepisów na smaczne i zdrowe dania, które będą doskonałą alternatywą dla tradycyjnych grillowych potraw.

1. Grillowany łosoś z warzywami

  • Pogrubiona lista składników:
  • Filet z łososia
  • Papryka
  • Zucchini
  • Cebula
  • Oliwa z oliwek
  • Sól i pieprz do smaku

Aby przygotować to pyszne danie, należy pokroić warzywa w plastry, posmarować filet z łososia oliwą z oliwek i posolić oraz przyprawić pieprzem. Następnie warzywa i łososia umieszczamy na grillu i grillujemy przez około 10-15 minut, aż łosoś będzie gotowy. Grillowane warzywa mogą być podane jako dodatek.

2. Grillowany kurczak z sałatką z pomidorów i ogórków

Ten przepis to idealna propozycja dla miłośników mięsa drobiowego. Nie tylko zdrowy, ale także bardzo prosty w przygotowaniu. Do jego wykonania potrzebne będą:

  • Pogrubiona lista składników:
  • Filety z piersi kurczaka
  • Sól i pieprz do smaku
  • Papryka w proszku
  • Jogurt naturalny
  • Sok z cytryny
  • Czosnek
  • Pomidory
  • Ogórki
  • Rukola

Filety z kurczaka należy przyprawić solą, pieprzem i papryką w proszku, a następnie grillować przez około 10-12 minut z każdej strony. W międzyczasie możemy przygotować sałatkę z pokrojonych pomidorów, ogórków i rukoli. Do sałatki dodajemy jogurt naturalny, świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz posiekany czosnek. Podajemy grillowane filety z kurczaka z sałatką jako dodatek.

3. Grillowane warzywa z dipem jogurtowo-ziołowym

Jednym z najprostszych, a zarazem najzdrowszych dań na grillu są grillowane warzywa z dipem jogurtowo-ziołowym. Potrzebne składniki to:

  • Pogrubiona lista składników:
  • Marchewka
  • Cukinia
  • Bakłażan
  • Papryka
  • Pomidory koktajlowe
  • Jogurt naturalny
  • Sok z cytryny
  • Szczypta soli
  • Świeże zioła (np. natka pietruszki, koper, bazylia)

Warzywa kroimy w plastry lub w kostkę, posypujemy odrobiną oliwy z oliwek i grillujemy przez około 10-15 minut. W międzyczasie przygotowujemy dip: jogurt naturalny mieszamy z sokiem z cytryny, solą i świeżymi ziołami. Grillowane warzywa podajemy z dipem jako przekąskę lub dodatek do innych potraw.

4. Grillowane krewetki z ananasem i sosem teriyaki

Jednym z najsmaczniejszych dań na grillu są grillowane krewetki. Aby nadać im wyjątkowego smaku, możemy je połączyć z grillowanym ananasem i sosem teriyaki. Potrzebne składniki to:

  • Pogrubiona lista składników:
  • Krewetki
  • Ananas
  • Sos teriyaki

Krewetki umieszczamy na specjalnej tacki do grilla lub nabijamy na szpikulce. Grillujemy przez około 2-3 minuty z każdej strony. Ananasa kroimy na plastry i grillujemy przez około 2-3 minuty z każdej strony. Podajemy grillowane krewetki z ananasem, polewając je sosem teriyaki.

5. Grillowane warzywne szaszłyki

Grillowane warzywne szaszłyki to idealne danie dla miłośników smakowitych i zdrowych przekąsek. Potrzebne składniki to:

  • Pogrubiona lista składników:
  • Pomidory koktajlowe
  • Cebula czerwona
  • Papryka (czerwona, zielona, żółta)
  • Bakłażan
  • Cukinia
  • Marynata (oliwa z oliwek, sok z cytryny, czosnek, świeże zioła)

Warzywa kroimy na kawałki i nabijamy na drewniane lub metalowe szaszłyki. Marynatę przygotowujemy, mieszając oliwę z oliwek, sok z cytryny, posiekany czosnek i świeże zioła. Odstawiamy szaszłyki w marynacie na około 30 minut, a następnie grillujemy je przez około 10-15 minut. Podajemy jako przekąskę lub dodatek do dań głównych.

6. Grillowany camembert z owocami leśnymi

Grillowany camembert z owocami leśnymi to przepis na pyszną przystawkę lub deser. Potrzebne składniki to:

  • Pogrubiona lista składników:
  • Ser camembert
  • Owoce leśne (np. maliny, jeżyny, borówki)
  • Miód

Ser camembert umieszczamy na aluminiowej tacki do grilla i grillujemy przez około 10-12 minut. Podajemy go na talerzu, posypując owocami leśnymi i skrapiamy miodem. Grillowany camembert z owocami leśnymi będzie doskonałym zakończeniem zdrowego grillowania.

7. Grillowana soczewica z warzywami

Grillowana soczewica z warzywami to smaczna i sycąca propozycja dla wegetarian i wegan. Potrzebne składniki to:

  • Pogrubiona lista składników:
  • Soczewica
  • Cebula
  • Marchewka
  • Suszone pomidory
  • Jogurt grecki
  • Sok z limonki
  • Przyprawy (np. papryka słodka, kurkuma, kumin)

Soczewicę gotujemy, a następnie odcedzamy. Cebulę i marchewkę kroimy w kostkę, a suszone pomidory siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy jogurt grecki, sok z limonki i przyprawy. Mieszamy dokładnie i grillujemy przez około 20 minut. Podajemy jako danie główne lub dodatek do sałatek.

Podsumowanie

Grillowanie nie musi oznaczać jedzenia niezdrowych potraw. Dzięki tym 7 przepisom na zdrowe dania na grillu, możemy cieszyć się smakiem i aromatem grillowanych potraw, jednocześnie dbając o nasze zdrowie. Wracając do korzeni i wykorzystując naturalne składniki, możemy stworzyć przepyszne posiłki, które dostarczą nam nie tylko przyjemności, ale również korzystnych dla organizmu substancji odżywczych. Przygotujmy więc zdrowe dania na grillu i cieszmy się smakiem lata na każdym kęsie.

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*