Gofry żytnie – najlepszy przepis na śniadanie

Kiedy dorastałam, w czasach mojego dzieciństwa moja mama zawsze przygotowywała gofry żytnie. Był to najlepszy przepis śniadaniowy, którym zajadałam się podczas zabaw poza domem.

Dziś postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na gofry żytnie, które są jednym z najsmaczniejszych przepisów śniadaniowych, jakie kiedykolwiek wypróbujecie.

Składniki:

– 1 szklanka mąki żytniej

– 2 jajka

– 2/3 szklanki mleka

– Szczypta soli

– ¼ szklanki masła

– szczypta cukru

– szczypta cynamonu

– ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

– 2 łyżki brązowego cukru

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

– 1 filiżanka maślanki

– 1 łyżka melasy

– 2 łyżeczki octu jabłkowego

– 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Wskazówki:

1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i trzymaj gofry w piekarniku przez 15 minut.

2. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dodaj mleko, jajka, ekstrakt waniliowy, cynamon, sól, masło i cukier. Dobrze wymieszać.

3. W innej misce wymieszaj maślankę, melasę, ocet i sodę oczyszczoną. Dodać mieszankę maślaną do suchych składników i delikatnie wymieszać.

4. Przełóż ciasto do wysmarowanej masłem gofrownicy i piecz przez około 10 do 15 minut.

5. Wyjmij je z piekarnika i przełóż na stojak do chłodzenia.

6. Przełóż gofry do pojemnika i przechowuj je w zamrażarce.

7. Ciesz się nimi na ciepło.

Wskazówka:

Możesz uczynić ten przepis jeszcze lepszym, dodając orzechy i rodzynki.

Wnioski:

Jeśli szukasz zdrowego i pożywnego przepisu na śniadanie, to jest to właściwy przepis dla Ciebie. Z pewnością go pokochasz i sprawisz, że będzie to regularny przepis na śniadanie.

 

Dodaj komentarz

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*